Fotostrips

Comments

M
Ik ben al sinds 6:00 uur vanochtend woke. Pff, mag ik al weer naar bed?
22-6-2020

Gay Smurf
Dilemma's! Overigens zijn mensen niet wit of zwart. Mensen zijn mensen.
1 22-6-2020

Pa Pier
Papier kan wit zijn, of sneeuw. Of een mens met een maagbloeding. Maar ik zou kaukasisch nu niet meteen omschrijven als "wit".
22-6-2020

Rosa
Zolang bruine mensen met zwart aangeduid worden lijkt het me niet verkeerd om rozehuidjes met wit aan te duiden
22-6-2020

Gay Smurf
Nee, duid mensen überhaupt niet met een kleur aan.
22-6-2020

Mathijs
@Rosa; ah, een soort van 'terugschelden' reactie, ja, dan komen we er wel.... pffff, heb je ooit wel eens een bosneger gezien? Die zijn echt niet bruin hoor, die zijn zwarter dan zwart, de ene kleur bruin is de andere niet, laat ieder volk zijn eigen racisme probleem aanpakken, in sommige landen staan ze zowat met een RAL kaart te kijken in welke groep/kaste je zit. En laten we ophouden met een Amerikaans 'Black Face' probleem van 100 jaar oud linea-recta te projecteren op een Europeesch (niet eens uniek NL) gegeven van Zwarte Piet (de duivel, regelrecht bij de zwavel en sulfer potten vandaan getrokken, zoals de interpretatie honderden jaren geleden was) Racisme is een te serieus probleem, en niet een 'witte' mensen eigenschap!
1 22-6-2020

Jaap
Ik heb koffie nodig. Zwart graag met een scheutje melk. Wordt ie wit van.
22-6-2020

Mathijs
Volgens Ray-is-laat wordt dat een mooi mocca kindje (maar of hij dat vandaag de dag nog zou herhalen...)
1 22-6-2020

Moriaantje@Mathijs
Scherp gezien. Tegenwoordig worden alle woorden van iedereen geanalyseerd om er, zodra de kans is, er een maatschappelijke discussie van te maken.
23-6-2020

Wififluisteraar
Uiteindelijk heeft het goede engeltje dus gewonnen.
22-6-2020

Brulaap
Ik vraag me af welk engeltje oproept tot het bekladden van musea of het om ver trekken van standbeelden.
22-6-2020

Wififluisteraar
Mijn geld voor de rol van rel-engel zou ik inzetten op Michael. Met zijn zwaard.
22-6-2020

Pink pope
Interessante keus. Maar ik denk dat het ook loont geld in te zetten op Gabriël met zijn vuvuzela. Geen rel zonder lawaai.
22-6-2020

Mathijs
@Brulaap: Niet uitgesloten is dat dat een Russisch engeltje is, of trol, zo je wilt.
22-6-2020

Wouter
Mooi dat je die worsteling laat zien!
22-6-2020

Bhakti
Dit is al goed genoeg zo, toch?
22-6-2020

Pien
Ik zou graag een strip over intersectionality zien!
22-6-2020

POC
Het is inderdaad een moeilijk onderwerp, maar als je een stripje over wil maken, waarom vraag je niet iemand met ervaring met racisme in plaats van een stripje over jezelf te maken. Mijn advies voor iedereen die hierover zit te twisten is begin een gesprek met een migratie achtergrond. Er zullen er zijn die wel over willen hebben en ook die het er niet over willen hebben. En allen hebben verschillende ervaringen met discrimatie. Het is geen enkele verhaal, maar een van velen. En als je wat wil bijdragen aan black lives matter dan gebruik je platform zodat zij hun verhaal kunnen doen. De gedachten in je stripje zijn valide, maar je had het antwoord ergens anders moeten vinden.
22-6-2020

Captain Obvious
Het is een autobiografische strip...
4 22-6-2020

Liefhebber van Zwarte Piet
Een advies dat maar één kant van de zaak illustreert, POC.
22-6-2020

Mathijs
Makkelijk scoren weer. Vond dit stukje in de krant realistischer (hoop dat iedereen het kan lezen, anders even in incognito mode van je browser) https://www.ad.nl/home/de-schreeuwers-willen-helemaal-niet-dat-we-dichter-naar-elkaar-groeien~a4014dc8/
22-6-2020

POC
@Liefhebber: Wat is jouw kant? Hoe voel jij je ongemakkelijke in de Nederlandse samenleving? Welke discriminatie beleef jij. En belangrijker nog wat is jouw advies? @Mathijs: Ik heb niet geschreeuwd nog geboycot dacht ik? Hoe had ik dan mijn mening moeten uiten?
22-6-2020

Liefhebber van Zwarte Piet@POC
Kijk, dáár snijd je juist het punt aan waarom ik me ongemakkelijk voel in de Nederlandse samenleving: ik moet discriminatie beleven. Want als ik geen discriminatie beleef kan ik er niet over meepraten. M.a.w. er is maar één partij die het gelijk aan zijn kant heeft. Mijn advies: stoppen met mierenn**ken, stoppen met het vernielen of beschadigen van publiek eigendom en niet met ogen van nu kijken naar normen en waarden van toen.
23-6-2020

POC
@liefhebber. Ik zou niet hopen dat je discriminatie beleefd. Het is namelijk erg naar om mee te moeten leven. En ik denk niet dat je perse ervaring ermee moet hebben om over te hebben. Maar als je het niet ervaren hebt dan is het moeilijker om te snappen hoe het voelt. Wil die vrouw in de bus niet op het allerlaatste plekje in de bus naast me zitten omdat ze echt liever staat of omdat ik allochtoon ben. Heb ik de baan niet gekregen omdat er echt een betere kandidaat is of omdat ik allochtoon ben. "Ik val allen op blond". Vind ie me niet leuk en gebruikt hij dat als excuus om me af te wijzen of vind hij gekleurde mensen echt niet leuk? Allebei niet fijn trouwens. "Oh lekker exotisch zo'n kleurtje". Gaat het echt om mij of ben ik alleen een fetish? Die constante twijfel waar je mee moet leven. Of de grapjes die stiekem echt niet leuk zijn. Maar als je er wat over zegt, dan ben je flauw of verpest je de sfeer, dus hou je maar je mond. Of als je na jaren in Nederland te wonen en hier een leven hebt met vrienden, een huis een gezin hebt opgebouwd, als je even zegt als even meer begrip voor me zou hebben ik het nog meer naar mijn zin zou hebben, je de reactie krijgt "ga maar terug naar je eigen land." Maar misschien is dat maar mierenneuken, maar voor veel is het best zwaar om mee te leven. En vandalisme is nooit goed dus daar geef ik je gelijk in. Wat betreft ogen van nu kijken naar de normen en waarden van toen. Tja vroeger vonden mensen dingen prima die nu echt niet kunnen. Neem het voorbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Toen vond men een held, maar hij heeft wel genocide gepleegd. Als we nu blijven zeggen dat hij een held is, wat zegt dat over ons? En wat betreft Zwarte Piet, ik ben er ook mee opgegroeid en toen de discussie begon was ik ook pro-piet. Maar nu een paar jaren verder zou ik het nooit kunnen verdedigen. Hoe mensen Zwarte Piet als wapen hebben gebruikt tegen minderheden, kan hem nooit meer als onschuldig kinderfeest zien. Grapjes als die van Derksen zijn pijnlijk voor degene wie het betreft. Bussen op snelwegen tegenhouden, waarbij men het recht tot demonstratie is ontnomen. Mensen die als zwarte piet verkleed can tegen demonstreren bij een black lives matter protest. Het zijn niet de allochtonen die zwarte piet hebben verpest maar racisten. En alle ouders die echt oprecht gewoon een kinderfeest wilden beschermen hebben door hun focus op de allochtonen te richten, niet kunnen voorkomen dat hij in zijn huidige vorm niet meer te redden valt.
1 23-6-2020

Carlinde van Reijcken
Ieder ras maakt zich schuldig aan racisme. Dat maakt ook dat het nooit zal verdwijnen.
1 23-6-2020

Jorden
Woke is geen woord (behalve als verleden tijd van wake) en wit is (in de betekenis van blank) een anglicisme.
22-6-2020

Johan van Dale
En sinds wanneer bepaalt Jorden dat?
22-6-2020

Merriam Webster
https://www.merriam-webster.com/dictionary/woke
22-6-2020

Insituut Nederlandse Taal
http://anw.inl.nl/article/woke
22-6-2020

*Instituut Nederlandse Taal
Jaja, een instituut dat een typo in de naam maakt, altijd grappig.
22-6-2020

Jorden
Woordenboeken hanteren heden ten dage doorgaans een descriptieve in plaats van een prescriptieve aanpak. Populair gezegd, hoe fout iets ook is, als het maar vaak genoeg gebruikt wordt, dan komt het vanzelf in de woordenboeken terecht. Daarnaast staat er duidelijk "chiefly US slang". I rest my case...
22-6-2020

Wififluisteraar
"Populair gezegd, hoe fout iets ook is, als het maar vaak genoeg gebruikt wordt, dan komt het vanzelf in de woordenboeken terecht." Volgens mij heet dat fenomeen "Taal".
22-6-2020

Dr. Kipping
Dan u er zo over denkt, als is dat op zich begrijpelijk. Zo verzet ik mij er ook niet meer tegen dat dan thans hetzelfde is als als. De tijd dat Alste zijn Inferno schreef ligt als ook ver achter ons en het zou inderdaad vreemd zijn dan de taal al die eeuwen onveranderd zou zijn gebleven. Pas dan taal geheel gedemocratiseerd is, als zal er waarlijk een einde komen aan alle vormen van discriminatie!
22-6-2020

Poepoe
Je moét niet over alles een mening hebben
1 22-6-2020

Mathijs
Maar het -mag- wel. Alleen hoef je het niet gelijk altijd maar te ventileren, zoals ik nu .... urh....doe....urh.... sorry mannen, draaf een beetje door weer....what else is new. ;-)
22-6-2020

Carlinde van Reijcken
Laat je niet gek maken.
22-6-2020

Doro
Ik zie de worsteling nog niet helemaal :-D
22-6-2020

de waarheid kwetst
slavernij is géén westers probleem. het waren Afrikaanse stamhoofden die hun bevolking aan de Europeanen verkochten. Het waren de Arabieren die regelrechte makelaars waren in mensen. Tot in de renaissance waren er regelmatig klopjachten door de Turken op plaatsen als Sicilië op zoek naar -gaan we nu ook wit zeggen? neen dat gaan we nooit doen- blanke slaven. In Koeweit werd de slavernij in de jaren 50-60 afgeschaft. Dat is 1950-1960. De rest van de wereld is geen haar beter dan wij en wij moeten ons dus niet excuseren omdat we het succesvolst waren in wat iedereen deed en dacht. Discriminatie moet worden aangepakt. Alleen zijn wij de enige samenleving die daar ook nog eens zelf over reflecteert. Laat je niet ophitsen door een anti-Westerse campagne. want dat is wat het echt is jaloezie en blinde haat voor al wat blank is
2 23-6-2020

POC
Westerse man creëert koloniale rijk. Brengt slaven naar dat rijk. Heeft soms sex with Slaven en inheemse bevolking. Er ontstaat een meng cultuur in kolonial rijk. Slavernij wordt afgeschaft. Democratie ontstaat. Mensrechten worden ingevoerd. Vrijheid van meningsuiting. Koloniale rijk komt ten einde. Men uit koloniën verhuizen naar moederland. Blijken kort echt welkom te zijn. Passen zich aan. Houden zich stil. Tijd gaat verder. Meer aandacht voor gelijke rechten. Mensen uit koloniën maken gebruik van vrijheid van meningsuiting om aan te geven dat ze bepaalde dingen eigenlijk niet zo fijn vinden. Westerse man boos. Democratie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten is alleen van ons. Je moet leven in de toekomst niet verleden.... Dat doen we toch? We vragen nu om meer aandacht voor dingen die we niet zo fijn vinden.
29-6-2020

0