Fotostrips

Ype en Ionica

De heilzame helm – Di 22 februari

Fotostrip voor New Scientist

Comments

ES
Jammer, met dit soort flauwe grapjes krijg je echt niemand aan de helm. Ik woon in Scandinavië en daar fietst de meerderheid met helm en ze fietsen er geen kilometer minder om want er is niemand die daar flauw over doet. Deze strip is de eerste fotostrip die me tegenvalt. En ik lees Ype's fotostrips al een jaar of 20...
22-2 11:58

Jeroen
Deze strip is zo te zien ook helemaal niet bedoeld om mensen "aan de helm" te krijgen, maar meer om bewust stil te staan bij de impliciete aannames in statistieken.
1 22-2 12:10

Mathijs
Jammer ES, dat je er zo'n aanstoot aan neemt. Alleen in veel landen is er niet zo'n fiets-infrastructuur en cultuur als in NL, dus dan snap ik de helm wel, en blijkbaar is toch daar een plicht/wet nodig om mensen hen te laten dragen. Laat het een vrije keuze blijven, aan schijnveiligheid heeft niemand wat en in het verkeer zitten we samen, iedereen moet opletten en naar de fietsers (en HALLO fietsers, VOETGANGERS!!!) wat meer.
22-2 12:25

M
Het is de schuld van de bejaarden. Laat de 50-plussers maar fietshelmen dragen Zie de leeftijdsgrafiek hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/verkeer/hoeveel-mensen-komen-om-in-het-verkeer-
22-2 15:35

Ulbe
Wat een onzin. Er zijn veel meer stripjes due tegen
22-2 15:43

jfgroen
We hebben 220 fietsdoden in 2020 gehad. Als er een helmplicht was geweest, hadden we er nog altijd tenminste 200 gehad -- een helm scheelt 10% doden onder fietsers (volgens mijn schatting op basis van directe vergelijking). De mensen op de race en mountainbike dragen hem wel, en dat scheelt wel wat, maar reken jezelf niet rijk. Fietsen naar school, werk en de stad is helemaal niet zo riskant als hen die aan het Stockholm-syndroom lijden ons willen doen geloven. Het minder fietsen is de verklarende factor geweest in de enige studie die een reductie aantoonde door een helmplicht.
22-2 17:10

Gerard
Dit is helemaal geen flauw grapje. https://www.fietsersbond.nl/ons-werk/fietsers-en-veiligheid/fietshelmen/
1 22-2 23:36

Wififluisteraar
Tot welke snelheid helpt een helm? Volgens mij alleen wanneer je valt. Het dodelijkste gevaar voor fietsers zijn en blijven auto's! Overigens niks mis met een helm, doe hem lekker op (vooral als je verhoogd valgevaar hebt: kinderen, senioren en hoge snelheden) , maar een plicht is weer een hele stap verder.
1 22-2 14:00

Gay Smurf
Maar weinig verkeersdeelnemers zijn ook daadwerkelijk met het verkeer bezig. Liever zitten ze op hun smartphone te kijken.
22-2 15:07

!
Inderdaad. Daarop veel meer handhaven zou erg helpen om ongelukken te voorkomen. En boete omhoog
22-2 18:12

JS
Vrijwel alle fietshelmel hebben zo goed als NUL schokdemping. Die beschermen je dus tegen hersenschade alleen op zeer lage snelheden, en tegen schaafwonden e.d. In het aantal doden als gevolg van botsing met een auto scheelt het niets. Handig dus voor bejaarden e.d. die problemen met reactievermogen en evenwicht, handig voor peuters die 'graag' omvallen, maar voor de rest is een helm (zoals die nu worden gemaakt) pure feel-good-bescherming.
22-2 18:52

Daan utr
M wat een stomme opmerking om de bejaarden de schuld te geven
23-2 6:06

@Daan
M is zelf 72.
23-2 9:00

M (83 jaar)
Als je de grafiek maar bekeken hebt, is voor mij het gewenste effect bereikt.
23-2 17:30

@M (83 jaar)
Geen sociale leven? Bad-hair?
24-2 9:25

M (97 jaar)
Het is geen sociaal leven. https://taaladvies.net/wel-of-geen-e-achter-een-bijvoeglijk-naamwoord-algemeen/#4 2.2. Bij een het-woord (enkelvoud) Een bijvoeglijk naamwoord voor een enkelvoudig het-woord wordt in principe verbogen als het wordt voorafgegaan door het lidwoord het, het aanwijzend voornaamwoord dit of dat, een bezittelijk voornaamwoord of een vooropgeplaatste bezitsvorm (genitief). Bijvoorbeeld: het witte paard, dit rode huis, dat lekkere bier, haar dure instrument, Jans nieuwe werk. Als het bijvoeglijk naamwoord wordt voorafgegaan door een, elk, ieder, veel of zo’n, of als er niets voorafgaat, wordt het bijvoeglijk naamwoord niet verbogen. Bijvoorbeeld: een wit paard, elk rood huis, veel lekker bier, zo’n duur instrument, nieuw werk.
24-2 12:37

@M (97 jaar)
Het is inderdaad geen sociaal leven. :-P
25-2 9:06

M (101 jaar)
Komt door mijn bad-hair.
25-2 16:47

Janus
Ja, en laat de statistieken en het confisqueren van OV-fietsen maar aan Ionica over.
23-2 11:28

Jaap
Ach ga toch lekker fietsen, met die cijfers.
23-2 23:00

Bart
Ik fiets al jaren met een helm. In Vlaanderen is de fietsinfrastructuur natuurlijk niet zo veilig. Maar ik doe het wel fancy ... met een Gouden fietshelm. 'Assorti' bij mijn gouden fietsbel. ;) https://www.explorethousand.com/products/bike-helmet?color=stay-gold&size=small
16-3 10:38

0