Fotostrips

Ype en Ionica

De verraderlijke valkuil – Do 17 september

Eerder gepubliceerd in New Scientist

Comments

Doc
Slecht voorbeeld. De tegenprestatie voor de gemaakte kosten is immers een theaterbezoekje. Dat je er nu misschien geen zin meer in hebt is irrelevant, want dat had je op het moment van aanschaf misschien ook niet. Het kaartje zou zijn waarde alleen zijn verloren als de voorstelling werd geannuleerd en je de kosten niet terug kreeg. Dat verlies moet je dan afschrijven.
17-9 12:07

zworp
Er wordt nergens gezegd dat het kaartje zijn waarde heeft verloren. Alleen de kosten zijn al betaald, dit gaat niet meer veranderen, of je nu wel of niet gaat. Anders verwoord: als je er geen zin in hebt en je gaat toch heb je geld betaald en een vervelende avond. Als je niet gaat heb je geld betaald en een fijne avond. Het tweede zou de voorkeur moeten hebben boven het eerste, want de enige variabele is of je een vervelende of een fijne avond hebt.
17-9 13:28

Meester Primula
Nee: de tegenprestatie is een leuke avond. Als je een kutvoorstelling krijgt voor je kaartje voel je je ook bekocht.
1 17-9 13:37

Patrick
Ik kende een ander voorbeeld dat me beter aanspreekt: je komt bij het theater, maar ontdekt dat je je kaartje kwijt bent. Koop je dan een nieuwe? De meeste mensen niet, want 'Ik ga geen 2x voor de voorstelling betalen', terwijl ze de voorstelling eigelijk best willen zien. En het eerste kaartje blijft kwijt.
17-9 16:06

Jaap
Maarruh, hoe geef je Sunk Cost Fallacy op bij je Belastingaangifte?
17-9 12:20

Iris
Lelystad Airport.
17-9 12:27

Mathijs
Ook wel het Concorde Effect genoemd, als ik mij goed herinner. Hier is een goed filmpje met leuke uitleg '5 ways people are dumb with money', daar komt de Sunk Cost Fallacy ook in voor, maar ook het Endowment Effect is een interessante, zeker als je wel eens wat op marktplaats (of dergelijke sites) zet een een prijs wil bepalen. Leuk kanaal om te volgen, vind ik zelf: https://www.youtube.com/watch?v=n1b7piSmmME
1 17-9 12:30

Miriam
Ik ken het "endowment effect" als "loss aversion".
17-9 20:53

Gay Smurf
Wordt vervolgd?
17-9 12:50

Mathijs (nee he, niet weer)
Ik hoop het, en dan met bijvvoormeeld Sunk Cost Fallacy, Transaction Utility, Mental Accounting, en de eerder genoemde Endowment effect en het verschil met de door Miriam genoemde Loss Aversion. Fotostrips in Edu mode ;-) Love it!
18-9 10:01

Mathijs (nee he, niet weer)
....en hoe de spellingcheck te activeren voordat je op 'reageer' drukt.... zucht :-(
18-9 10:03

Jeroen
Goed geld naar kwaad geld gooien.
17-9 15:00

Ypefan2007
Leuk! Verdien je hier ook geld mee?
17-9 16:02

M
Tegenzin wordt vaak veroorzaakt door dat iets te veel gedoe is: te moe, te druk, te veel mensen. Daar logische argumenten aan toevoegen is een doelredenering en dat is ook geen goed gebruik van logica. Dus zet je over de tegenzin heen, en op naar de schouwburg!
20-9 16:55

0